Gespecialiseerd in: Historie- en familiepenningen in zilver en goud Provinciale- en koninkrijksmunten   •   VOC en Nederlands-IndiĆ«

« Terug naar overzicht

1675. HET BELEG VAN WISMAR TIJDENS DE SCHOONSE OORLOG DOOR DE DENEN OP 13 DECEMBER EN DE FEESTELIJKE INTOCHT VAN HET DEENSE KONINGSPAAR OP 16 DECEMBER. Door Jeremias Hercules.

http://www.verschoor.com/files/penningen/1675-Wismar-vz.JPGhttp://www.verschoor.com/files/penningen/1675-Wismar-kz.JPG

Vz. Het koningspaar, Koning Christiaan V van Denemarken met sjerp en de Orde van de Olifant met zijn gemalin Charlotte Amalie van Hessen-Kassel, naar rechts omarmd naast elkaar.
Kz. De Koning te paard in volledige wapenuitrusting met helm, commandostaf in zijn rechterhand met de Orde van de Olifant galoperend naar rechts. Het dekkleed  vertoond het gekroonde monogram van de Koning. Op de achtergrond het leger en gezicht op Wismar. Gesigneerd rechts onder IH.
Galster 101; zilver,56 mm., 73,38 gram.

Na de nederlaag van Zweden bij Fehrbellin op  28 juni 1675 sloot ook  Christian V van Denemarken zich openlijk aan bij Brandenburg tegen  Zweden. Hij wilde, samen met Friedrich Wilhelm, de Grote Keurvorst de Zweden verdrijven van hun Duitse bezittingen. De twee bondgenoten ontmoetten elkaar in oktober 1675 voor Stralsund, maar besloten om een ​​belegering van de stad uit te stellen. De Deense koning trok daarna naar Wismar, waar Zweden zijn grootste en meest geschikte haven had aan de Duitse Oostzeekust voor een aanval op Denemarken. Op 31 oktober begon het bombardement en de belegering van de stad onder het bevel van de Zweedse Luitenant Generaal Gustav Wrangel. Essentieel voor de verdediging van deze  Mecklenburgse stad was de eiland vesting Walfisch die ook op de penning te zien is. Walfisch viel al op 5 November 1675 in Deense handen. Ondanks de dappere verdediging  van de Zweden slaagden de Denen er uiteindelijk in de stad op 13 December 1675 in te nemen onder  leiding van luitenant-generaal Niels Rosenkrantz. De Zweedse Luitenant Generaal Gustav Wrangel gaf zich op 14 December over.

Referentie

Galster 101

Kwaliteit

Prachtig

Prijs

verkocht / sold.